06.09.2013

Orzechowe krewetki

 
Składniki:
- 250g krewetek
- 130g kuskusu (może być ryż)
- 1 jajko
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju
- garść solonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki sezamu
- pół limonki
- 1/3 ogórka zielonago
- 50g rukoli
 
Marynata do krewetek:
- posiekana papryczka chili
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
 
Sos:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
 
1. Krewetki myjemy, obtaczamy w marynacie i podsmażamy na rozgrzanej patelni.
 
2. Do krewetek dodajemy przygotowany według przepisu na opakowaniu kuskus. Podsmażamy razem przez około 3 minuty.
 
3. W miseczce roztrzepujemy jajko z łyżką wody. Dodajemy szczypiorek, mieszamy i całość wlewamy do krewetek z kuskusem. Smażymy około 2 minuty.
 
4. Składniki na sos łączymy ze sobą i dodajemy na koniec do krewetek.
 
5. Na małej patelni podsmażamy orzeszki około 2 minuty a następnie dodajemy sezam.
 
6. Całość układamy na liściach rukoli, posypujemy orzechami z sezamem i pokrojonym ogórkiem i limonką.
 
Inspirowałam się TYM przepisem.
 
 
Smacznego !

1 komentarz:

  1. wyglądają apetycznie, jak przekonam się do krewetek to spróbuję przyrządzić ;)

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)