01.09.2013

Risotto ze szpinakiem

 
Składniki:
- 250g ryżu do Risotto
- 200g pomidorków koktajlowych (pokrojonych w ćwiartki)
- 250g szpinaku
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- pęczek dymek
- 800ml bulionu warzywnego (ja rozpuściłam 2 kostki warzywne w gorącej wodzie)
- 100g parmezanu
- sok z jednej limonki
- pieprz
 
1. Na patelni podgrzewam oliwę i przez 10 min smażę pomidorki (tak aby skórka nie odchodziła).
 
2. Do rondelka wlewam zagotowaną wodę i rozpuszczam kostki warzywne. Bulion cały czas podgrzewam na małym ogniu.
 
3. W woku lub dużym garnku rozpuszczam masło. Dodaję porkojone dymki, smażę około 3 minuty. Następnie dodaję czosnek i smażę wszystko przez kolejne 2 minuty.
 
4. Do woka dodaję ryż i mieszam tak aby każde ziarenko pokryte było rozpuszczonym masłem. Dodaję jedną wazówkę bulionu (który cały czas podgrzewam w rondelku), skręcam gaz i czekam aż ryż wchłonie bulion (mieszając ryż od czasu do czasu). Czynność tą powtarzam do momenu aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż, zajmuje to około 20 - 25 minut.
 
5. Do ryżu dodaję szpinak, sok z limonki, pomidorki i starty parmezan. Całość gotuję na małym ogniu do momentu aż liście szpinaku 'zwiędną'. Na sam koniec doprawiam pieprzem do smaku.


 
Smacznego !


2 komentarze:

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)