Składniki: (na pięć placków)
- 2 średnie cukinie (około 270g)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- 2 szalotki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1. Cukinię ścieram na dużych oczkach i przyprawiam solą. Odstawiam na kilka minut, a następnie odciskam z wody.
2. Dodaję roztrzepane jajko, drobno posiekane szalotki, sól i pieprz. Mieszam dokładnie.
3. Następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam dokładnie i smażę na małym ogniu około 4 minuty (aż placuszki się zarumienią).
Smacznego !
Bardzo lubię takie placuszki :) Trzeba tylko wybrać dobry olej do smażenia, najlepiej jakiś bezsmakowy (np. rzepakowy), bo cukinia ma delikatny smak. Pyszności! :)
OdpowiedzUsuń