29.06.2014

Tartiflette


Składniki:
- około 500g ziemniaków
- 250g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200ml białego wytrawnego wina
- 1 ser Reblochon
- masło
- sól
- pieprz
 
1. Ziemniaki obieram i gotuję aż będą 'prawie miękkie. Odcedzam, studzę i następnie kroję na plasterki o grubości około 0.5 cm.
 
2. Cebulę kroję w piórka i delikatnie podsmażam na maśle. Cebula ma być skarmelizowana a nie usmażona. Dodaję przeciśniety przez praskę czosnek i smażę razem z cebulą. Przekładam do miseczki.
 
3. Na tej samej patelni podsmażam drobno pokrojony boczek. Dodaję cebulę z czosnkiem i zalewam winem. Gotuję na małym ogniu aby zredukować objetość płynów (wina) na patelni.
 
4. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam pierwszą warstwę ziemniaków. Posypuję solą i pieprzem. Następnie nakładam warstwę boczku z cebulą i znowu warstwa ziemniaków (powtarzamy do momentu zużycia wszystkich składników.
 
5. Ostatnią warstwę ziemniaków przykrywami plastrami sera reblochon.
 
6. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser się zarumieni (około 30 min).
 
Smacznego!

22.06.2014

Noodle z azjatyckim akcentem

Składniki:
- 3 gniazdka noodli (ja użyłam noodle firmy Blue Dragon KLIK)
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cukinie
- 200g pieczarek
- mała puszka kukurydzy
- kiełki fasoli (bean sprout - opcjonalnie)
- 1 papryczka chilli
- 2 gałązki trawy cytrynowej
- świeży imbir (około 2.5 cm)
- 2 łyżki miodu
- sos sojowy (2-3 łyżki)
- 2 łyżeczki cynamonu
- sól
- imbir i chilli (w proszku)
- olej z orzeszków ziemnych
 
1. Kurczaka oczyszczam z błon i kroję w kostkę. Podsmażam na oleju z orzeszków ziemnych na złoty kolor. Przekładam do miseczki.
 
2. Pieczarki kroję w plasterki i delikatnie podsmażam na oleju pozostałym ze smażenia kurczaka. Delikatnie solę aby szybciej odparować wodę. Przekładam do miseczki z kurczakiem.
 
3. Cukinię myję i kroję w półplasterki. Delikatnie solę i podsmażam na patelni.
 
4. Noodle wrzucam do garnka ze wrzątkniem i delikatnie gotuję przez 4 minuty.
 
5. Noodle wrzucam na patelnię do cukinii. Dodaję kurczaka i pieczarki. Mieszam dokładnie.
 
6. Papryczkę chilli, imbir i trawę cytrynową kroję drobno i dodaję do noodli z warzywami i mięsem.
 
7. Następnie dodaję kukurydzę i kiełki fasoli.
 
8. Dodaję miód, przyprawy i sos sojowy. Mieszam i doprawiam do smaku przyprawami podanymi w przepisie. (Ja lubię intensywny smak więc nie żałuję imbiru, cynamonu i chili!)
 
Smacznego!
 
 

25.04.2014

Risotto z krewetkami i kozim serem

 
Składniki:
- 250g krewetek
- 1 por
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- olej
- 250ml białego wina
- 500ml bulionu warzywnego
- 100g koziego sera
- 50g parmezanu
- sól
- pieprz
 
1. Na patelni rozpuszczam masło a następnie podsmażam cabulę pokrojoną w piórka. Do cebuli dodaję drobno pokrojony por i smażę około 3 minuty.
 
2. Do cebuli z porem dodaję krewetki. Smażę kolejne 5 minut i przekładam do miseczki.
 
3. Na patelnię dodaję około 3-4 łyżki oleju i wsypuję ryż (mieszam dokładnie aby każde ziarenko ryżu pokryte było olejem).
 
4. Następnie do ryżu dodaję wino i bulion. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu i mieszam od czasu do czasu. Jeżeli po włchonięciu wina i bulionu ryż nadal jest twardy dodaję porcjami przegotowaną wodę do momentu aż będzie miękki.
 
5. Na sam koniec do ryżu dodaję krewetki z porem i cebulą. Mieszam dokladnie na małym ogniu przez 2 minuty.
 
6. Patelnię zdejmuję z ognia i dodaję sery. Mieszam, doprawiam do smaku i dekoruję natką pietruszki.

 
Smacznego!


16.04.2014

Tarta ze szpinakiem

 
Składniki:
- opakowanie ciasta na tartę
- 500g świeżego szpinaku
- 150ml śmietany 18%
- 150g żółtego sera (startego)
- 2 jajka
- sok z połowy cytryny
- 10g suszonych pomidorków (drobno pokrojonych)
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
 
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucam szpinak (porcjami) i redukuję do około 1/4 objętości. Na sam koniec smażenia dodaję około łyżkę masła i czosnek. Calość podsmażam przez 2 minuty i przekładam do dużej miski.
 
2. Do szpinaku dodaję śmietanę, ser, jajka, pomidory i sok z cytryny. Dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
 
3. Formę na tartę wykładam ciastem a następnie w kilku miejscach ciasto nakłuwam widelcem.
 
4. Do formy przekładam farsz i równomiernie rozprowadzam.
 
5. Tartę piekę przez 40-60 minut w temperaturze 180 stopni.



 
Smacznego!

6.04.2014

Risotto z pieczarkami i kurczakiem

 
Składniki:
- 200g ryżu do risotto
- 250g pieczarek
- 200g piersi z kurczaka
- garść natki pietruszki
- olej
- 500ml bulionu warzywnego (z 2 kostek warzywnych)
- 250ml białego wina
- sól
- pieprz

 
1. Pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na oleju na złoty kolor. W trakcie smażenia dodaję odrobinę soli aby przyspieszyć smażenie. Na sam koniec dodaję 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i pieprz do smaku. Odkładam do miseczki.

 
2. Kurczaka kroję w kostkę i podsmażam na oleju na złoty kolor. Przekładam do miseczki z pieczarkami.
 
3. Na patelnię dodaję świeżą porcję oleju (około 3-4 łyżki) i wsypuję ryż (mieszam dokładnie aby każde ziarenko ryżu pokryte było olejem).
 
4. Następnie do ryżu dodaję wino i bulion. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu i mieszam od czasu do czasu. Jeżeli po włchonięciu wina i bulionu ryż nadal jest twardy dodaję porcjami przegotowaną wodę do momentu aż będzie miękki.
 
5. Na sam koniec do ryżu dodaję pieczarki i kurczaka oraz garść natki pietruszki.


 
Smacznego!
 

22.03.2014

Mieszanka warzywna z kurczakiem


Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cukinie
- 400g pieczarek
- 3 papryki
- 4 dymki
- sól
- pieprz
- ryż
- zioła włoskie
- tymianek
- rozmaryn
- 1 łyżka oliwy
 
1. Mięso i paprykę kroję w kostkę a cukinię i pieczarki w plasterki.
 
2. Na patelni podgrzewam oliwę i smażę kurczaka aż się zarumieni. Przyprawiam solą i pieprzem.
 
3. Mięso zdejmuję z patelni na którą dodaję pieczarki, papyrkę, cukinię i dymki. Smażę do momentu aż 3/4 wody odparuje.
 
4. Następnie do warzyw dodaję mięso i ugotowany ryż. Całość przyprawiam ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.

 
Smacznego!


7.03.2014

Marynowana karkówka

 
Składniki:
- marynata (pozostałość po marynowaniu gruszek KLIK)
- 4 plastry karkówki
- sól
- 2 łyżki oliwy
 
1. Karkówkę marynuję w winie z przyprawami przez około 24h. Następnie wyjmuję kotlety z marynaty, delikatnie solę po obu stronach i smażę na patelni.
 
2. Zarumienione kotlety zdejmuję z patelni i wlewam marynatę (bez przypraw i pomarańcza). Sos zagęszczam przez odparowanie (około 15-20 min).
 
3. Na sam koniec do sosu dokładam kotlety i całość gotuję jeszcze 5 minut.


 
Smacznego!